Editör'den: Ailede Çocukların Eğitimi
Aile, toplumun temel taşıdır. Ailenin en önemli görevi, yeni nesilleri yetiştirerek insanlığın devamını sağlamaktır. Aile, çocuklara dinî duyguları aşılamak, uygulamak ve dinî bilgilerle alışkanlıkları kazandırmak için önemli bir rol oynar. Bu eğitim süreci genellikle resmî olmayan bir ortamda, yani aile içinde gerçekleşir. Eğitim, okul, aile ve toplum gibi birçok yerde alınabilir, ancak tüm eğitimin temeli ailededir.
Çocuklar, davranışları küçük yaşlarda öğrenir ve bu öğrenilenler genellikle kolayca değiştirilemez. Kişilik özelliklerinin çoğu, günlük hayatta "huy ve alışkanlık" olarak adlandırdığımız şeyler, çocukluk döneminde aileleriyle birlikte şekillenir. Çocuklar, insanlarla olduğu kadar eşyalarla olan ilişkilerini de burada öğrenirler.
Namaz kılma, oruç tutma, sadaka verme gibi dinî ve ahlâkî değerleri kazanmak da çocukluk dönemindeki eğitime bağlıdır. Temizlik, düzen, cömertlik, cimrilik gibi alışkanlıklar da yine aile içinde çocuklara öğretilen davranışlar arasında yer alır. Bu nedenle, çocuklar için aile, hayatları boyunca önemli bir öğrenme ve gelişim alanıdır.
Çocuk, Allah'ın bize bahşettiği değerli bir lütuf ve nimettir. Allah, dilediğine kız çocukları, dilediğine erkek çocukları verir veya çocukları erkek ve dişi olarak çiftler hâlinde yaratır. Çocuklar, anne babaların içten gelen sevgisiyle doğarlar ve bu sevgi, Allah'ın vadinin gerçek olduğunu bilme noktasında bir işarettir.
Çocuk sevgisi, anne babalar için Allah ve Peygamber sevgisinin önüne geçmemelidir.Ayrıca çocuklar anne babalar için bir övünme aracı da olmamalıdır. Dünya hayatı, birbirimizle yarışmak veya karşılıklı övünmek için değil, Allah'a karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek içindir.
Çocuklar, Allah'ın birer emanetidir. Onlara iyi bakmak, onlara doğruyu öğretmek ve Allah'a itaat etmeyi öğretmek anne babaların görevidir. Çocuklar masum ve ergenlik çağına kadar dinî yükümlülüklere sahip değillerdir. Bu nedenle, küçük yaşta olmalarına rağmen kötü alışkanlıklardan kaçınmaları ve güzel davranışları öğrenmeleri önemlidir.
Unutmayalım ki, çocuklar Allah'ın bize güzel bir hediyesidir. Onlara sevgiyle, dinî ve ahlâkî öğretilerle ve doğru yönlendirmelerle yaklaşmak, onların sağlıklı bir şekilde büyümelerine katkı sağlar.
Editör
YazarŞefkâtiyle ruhumu,Sarıyor babacığımArdımda bir dağ gibi,Duruyor babacığım.Şükür düşmez dilinden,Öpeyim nur elinden.Rızkını helâlindenArıyor babacığım.Sevgi dolmuş özüne,Doyulur mu sözüne.Güzelliğin yü...
Şâir: Ahmet Sami BENLİ
Vakfın Adı:MagdisKiregos (Mığdıs) VakfıKurucunun Lakabı:BaradoğluKurulduğu Yer: Amasya, GümüşhacıköyKuruluş Tarihi: 1277 H. / 1860 M.Amasya'nın Gümüşhacıköy'üne öğretmen olarak tayin edilen İstanbullu...
Yazar: Nisa ERCİYES
“En-Nakî” ismi, ruhen, bedenen, ahlâken ve amelen tertemiz olan bir zatı ifade eder. Hz. Peygamber (s.a.v.)’in hayatı, bu ismin mükemmel bir tecellisi olarak karşımıza çıkar. O, sadece zahirî temizlik...
Yazar: Editör
Yerinden kalktı aslan.Bulutlara baktı.Etrafındaki hayvanlara baktı sonra.Tavşan, kapkara olmuş havuçlarla bakışıyordu bir kulağı bükük.Köstebek, delik deşik olmuş toprağın üzerinde yürüyordu hüzünle.K...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT