Bir Kitap: Parmaklar Havaya Kim Duma Dum Kime!
Kitabın adı: Parmaklar Havaya Kim Duma Dum Kime!
Yazar: Gökhan Özcan
Resimleyen: M. Ahmet Demir
Yayınevi: Vadi Çocuk Yayınları
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2021
Sayfa sayısı: 88
Yaş aralığı: 8+
İşlenen konular: meraklı olmak, hayatı ve insanları sevmek…
Bugün sizlerle farklı bir kitap paylaşacağım sevgili çocuklar. Kitabın adından da ne kadar farklı olduğunu anlamışsınızdır sanırım. Şimdiye kadar bu sayfayı takip eden arkadaşlarımızla daha çok bir olay/lar ve kahramanları olan kitaplar paylaşmıştım ancak bu kez üzerinde duracağımız Kim Duma Dum Kime kitabı bunlardan çok farklı.
Bir kere bu kitapta bir olay yok, olay olmadığı için başından enteresan olayların geçtiği kahraman/lar da yok. Peki, ne var bu kitapta diyecek olursanız anlatıcının (buna yazar da diyebiliriz) dış dünyaya farklı bir pencereden bakması var. Bu farklı pencere sıradan olanın ötesinde.
Nasıl mı? Mesela her hayvanın bir özelliği vardır değil mi? Tavuklar yumurtlar, inekler süt verir, yılanlar sürüngendir ve yerde sürünerek hareket eder. İşte yazarımız onların ve başka hayvanların bu şekilde davranmasını faklı nedenlere bağlayarak anlatıyor.
Neymiş bu sebepler derseniz şöyle ki; tavuklar bütün hayvanların kendileri gibi yumurtladıklarını zannettikleri için yumurtlamakta, inekler sütleri alınmazsa balon gibi şişip patlayacaklarını düşündükleri için sütlerini sağan sahiplerine teşekkür etmekte, yılanlar çamaşır iplerinin çekilerek uzatılmış yılanlardan zannettikleri için ne zaman bir çamaşır ipi görseler ağlamaya başlamaktadırlar. Enteresan değil mi?...
Şimdi size bir soru soralım. Kasımpatı nedir? Evet evet yanlış duymadınız kasımpatı nedir? Pek çoğunuz sanırım kasımpatının bir çiçek türü olduğunu biliyorsunuz. İşte yazarımız bu kasımpatı kelimesine kafayı takmış ve soruyor bir ay ismi ile “patı” kelimesi birleşip kasımpatı oluyor da niçin ocakpatı, şubatpatı, martpatı… olmuyor? Siz de daha önce bunu düşünmüş müydünüz?
Yazarımız bir gerçeği de tespit etmiş ve yazmış, onu kutluyorum. Çocukların hayal güçlerinin ne kadar zengin olduğunu ve onların hayal güçlerinin pek çok mucide ilham kaynağı olduğunu da Gemileri Çocuklar Yapar başlığı altında anlatmış.
İnsanların parmak izlerinin birbirinden faklı olduğunu biliyorduk ancak hapşırıklarının da farklı olduğunu yine bu kitaptan öğrendik. Arkadaşlarınızla hapşırıklarınızı telefonlarınıza kaydedip karşılaştırabilirsiniz!!!
Suyun Altında Balık olmak başlığı altında ise koca koca evleri, son model arabaları, deste deste paraları olduğu halde mutlu olmayan, somurtan insanlara tavsiyeler içeriyor. Onlara suyun altında yaşayan balıkların tek yaptıklarının yüzmek olduğu halde yine de suratlarını asmadıkları dolayısıyla bu insanların kendilerini balık yerine koymaları halinde suratlarını asmayıp mutlu olacaklarını söylüyor.
Esneyen sevimli hayvanlara ne demeli, peki filler hakkında ne biliyoruz, kaplumbağalar gerçekten yavaş mı yoksa biz hızlı olduğumuz için mi onlar yavaş yani bize göre mi yavaşlar, ya yazın yüzümüze, elimize, ayağımıza konup bizi rahatsız eden sivrisineklere ne demeli… Tabi bunlar ve daha fazlası anlatıcının farklı yaklaşımlarıyla anlatılıyor. “Kim Duma Dum Kime!” değişik bir çalışma olmuş. Yazarımızı tekrar kutluyorum. Sizlere iyi okumalar diliyorum…
Sait ÖZER
YazarBenim iki küçük kızım; Cemile ile Feride, bir sabah yanıma gelerek bir istekte bulundular: - Babacığım, akşam eve gelirken bize oyuncak bebek alır mısın? Hani başında saç gibi püskül olanlardan.&...
Yazar: Sırrı ER
Kitabın adı: Şiirler Şairler MeclislerYazar: İskender PalaYayınevi: L&M KitaplığıYayın yeri ve yılı: İstanbul / 2002Sayfa sayısı: 248Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: 15-19. yüzyıllar arası Klasik ...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: Dinozorumun Saklandığı YerYazar: Mert ArıkÇizer: Serdar TuraliYayınevi: Timaş YayınlarıYayın yeri ve yılı: İstanbul/2024Sayfa sayısı: 31Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: kitap, kütüphane, k...
Yazar: Sait ÖZER
Mahremiyet, en temel anlamıyla kişilerin özel alanlarını koruma hakkıdır. Bu kavram, ailede öğrenilir ve toplumda önemli bir yere sahiptir. Aile içinde ve dışında mahremiyeti zedeleyecek davranışlar y...
Yazar: Editör