BAŞARI STRATEJİLERİ
Başarı¸ insanların belli bir çalışma sonucunda elde ettikleri üründür.
Başarı¸ insanların belli bir çalışma sonucunda elde ettikleri üründür. Bugün tüm insanlar belli görev ve sorumlulukları başarmak üzere programlanmışlar ve zamanlarının büyük bir kısmını bir şeyleri başarmak için ayırmışlardır.
B. Bloom'un tam öğrenme modeline göre de¸ eğer insanlara olumlu öğrenme koşulları sağlanmışsa¸ okulların öğretme amacı güttüğü her şeyi hemen hemen herkes öğrenebilir ve başarabilir. Dolayısıyla dünyada herhangi bir insanın öğrendiklerini ve başardıklarını sizlerde öğrenebilir ve başarabilirsiniz.
Dünyada başarıya ulaşan insanları incelediğimizde¸ başarıları ister buluş¸ isterse topluma yararlı bir hizmet kesinlikle bu başarıların arkasında inancın gücü¸ pes etmeme¸ özgüven¸ pozitif düşünce¸ kararlılık ve Allah inancı vardır.
Bu başarıların insana kazandırdığı en büyük kazanç ise ruh sağlığıdır. Günümüzde de insanların ruh sağlığını koruyabilmeleri¸ kazandıkları en büyük başarılardan biridir.
Tarihteki ilk düşünürlerin başarmak istedikleri tek şey Allah (c.c)'ın yarattığı evrenin sırlarını çözmek olmuştur. Günümüzde bu çalışmalar en hızlı şekliyle devam etmektedir. Fakat bu sırları çözüp başarıya ulaşmaya insan ömrü yeter mi bilinmez.
Başarıyı tatmış insanın insanın en önemli özelliği¸ nereye gittiğinin tamamıyla farkında olmasıdır. Bugün tüm insanlar bir şekliyle bir yerlere gitmektedirler; ama birçoğu nereye niçin gittiğini bilmemektedir. Bu da başarısızlık denen durumu ortaya çıkarmaktadır.
Başarı için atılması gereken adımlar;
İnanç
Zamanı verimli kullanma
Özgüven
Erteleme alışkanlığından uzak durma
Küçük hatalarda pes etmeme
Planlı çalışma
Planlı yaşama
Kendinize ve ekip arkadaşlarınıza güven
Güne erken başlama
Belli periyotlarda dinlenme
İşi parçalara bölerek yapma
Kararlılık
Yapılacak işi benimseme
Güne iyi duygularla başlama
Günde üç defa nefes alış veriş egzersizi yapma
Ön yargılardan kurtulma
Hayata ve insanlara karşı güler yüzlü olma
Vicdanın sesini dinleme
Maneviyatı ihmal etmeme
Yapılan çalışmaların günlük değerlendirmesini yapma
Günümüzde insanlarımızın başarı anlayışları ya da beklentileri çok farklıdır. Bazı insanlar için evine bir lokma ekmek götürebilmek¸ ibadetlerini düzenli olarak yapmak¸ insanlara güler yüzlü olmak başarıdır. Kimilerine göre de bir icat¸ bir buluş veya büyük paralar kazanmak başarıdır.
İnsanlarımız başarıyı ne olarak görürse görsünler asla akıl sağlığına zarar verecek¸ kendisini maneviyatından uzaklaştıracak şeyleri istememeliler ve yapmaya kalkışmamalılar. Kendi gayretleri ölçüsünde elde ettikleri kazançla¸ başarıyla yetinmesini bilmelidirler.
İnsanlara hep şu soruyu sormuşumdur "Bana öyle bir şey söyleyin ki söyleyeceğiniz şey sizin akıl sağlığınızdan daha önemli olsun" bu sorunun cevabı yok. Hiçbir zaman da olmayacak. Bugün insanlarımız akıl sağlığını korudukları zaman¸ akıl ilkeleri doğrultusunda düşündükleri ve davrandıkları zaman¸ kendilerini hayata ve Allah'a bağlayacak¸ başarıyı elde edecekler ve başarıları küçük de olsa mutlu bir yaşantı sürdüreceklerdir.
Mustafa AKYOL
YazarTefsir, hadis ve fıkıh âlimi. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in bacanağı, Şeyh Edebali’nin hemşehrisidir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Sultan Orhan devrinde vefat etti. Karamanlı olan Durs...
Yazar: Muammer YILMAZ
Tonton tavşan yavrularını gezdiriyordu. Onlara ormanı tanıtmaya çalışıyordu. - Yavrularım, ağaçlara, yapraklara, otlara bakın ne güzel. Kelebekler uçuşuyor dört yanda. Pamuk: - Evet. Kır çiçe...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ
Osmanlı padişahlarının onuncusu, 89. İslâm halifesi olan ve “Muhteşem Süleyman” olarak anılan Kanûnî Sultan Süleyman 1494 (bir rivayete göre ise 1495)’te, babası Yavuz Sultan Selim’in sancakbeyi (vali...
Yazar: M.Nihat MALKOÇ
Sözlükte “arınmak, saflaşmak, kurtulmak” manasındaki ihlâs kelimesi, terim olarak “ibadet ve iyilikleri riyadan ve çıkar kaygılarından arındırıp sadece Allah için yapmak” demektir. İslâmî literatürde ...
Yazar: Mustafa KARABACAK