Letarji Nedir? Letarji Nedenleri ve Belirtileri
Uyuşukluk olarak da ifade edilen letarji, sürekli uyku hali ve yorgunluğa bağlı olarak kişinin yaşamsal fonksiyonlarının oldukça düşük seviyeye indiği bir durumdur. Letarji durumunda sürekli bir uyku hali, yorgunluk, tükenmişlik ve bitkinlik söz konusudur.
Bu durum, yaygın olarak beyin fonksiyonlarındaki bozulmalara bağlıdır. Beyin fonksiyonlarındaki bozulmayla birlikte alkol zehirlenmesi, kan şekeri düzeylerinde meydana gelen anormallik, dehidrasyon/vücudun olması gerekenden daha fazla sıvı kaybı yaşaması, kronik yorgunluk sendromu, beyin sarsıntıları ve stres gibi faktörler de letarjiye yol açabilir. Letarjinin yaygın semptomları ise şiddetli yorgunluk, tükenmişlik, sürekli bir uyku hali ve motivasyon düşüklüğüdür.
Letarji Neden Olur?
Letarjiye neden olan faktörler şöyledir: Alkol zehirlenmesi, kan şekeri seviyelerinde anormallik, beyin sarsıntısı veya kanamaları, dehidrasyon, kronik yorgunluk sendromu, stres veya majör depresyon/kişinin günlük aktivitelere ilgisini azaltarak hayatını tamamen etkileyen ve duygusal çöküntülere sebep olan bir duygu durum bozukluğu, oksijen eksikliği, hipotermi veya hipertermi, uykusuzluk, demir eksikliği, hidrosefali, böbrek yetmezliği, beslenme bozuklukları, bazı ilaçlar ve aşırı doz kullanımları.
Letarji Belirtileri Nelerdir?
Letarji, şu belirtilerle kendini gösterir: Aşırı yorgunluk, sürekli bir uyku hali, enerji düşüklüğü, motivasyon eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, yaşamsal fonksiyonların azalması, şiddetli bir uyuşukluk.
Tüm bunların ışığında letarji vakalarında kişi hem zihinsel hem de fiziksel bir motivasyon eksikliğiyle birlikte hayata karşı olan ilgi ve coşkusunu da kaybeder.
Letarji Nasıl Teşhis Edilir?
Letarji, bir hastalıktan ziyade, genel olarak bir semptomdur ve altta yatan bazı hastalık veya sağlık sorunlarının işareti sayılır. Letarjinin teşhisi için birtakım belirtiler veya olası hastalıkların varlığı tespit edilir. Letarji belirtileri dışında hastalıkların varlığı için de kan, idrar veya görüntüleme testleri de istenebilir.
Letarji Tedavi Edilebilir mi?
Letarji tedavisinde amaç, altta yatan hastalıkların veya sağlık sorunlarının iyileştirilmesine yöneliktir. Pek çok durum letarjiye yol açabileceği için öncelik hastalık teşhisi, daha sonra ise hastalığın tedavisidir. Letarjiye neden olan faktör ortadan kaldırıldığında letarji durumu da yok olabilir.
Letarji önlenebilir mi?
Letarji genel olarak öngörülemez veya bir hastalığa bağlı olarak meydana gelir. Letarjinin ortaya çıkma ihtimaline karşı düzenli uyku, sağlıklı beslenme, stresten uzak durmak ve hastalıklara karşı önlem alabilmek letarji riskini azaltabilir.
Letarji tehlikeli mi?
Letarji tek başına tehlikeli bir durum değildir ancak altta yatan hastalıkların teşhis edilmesinin ardından hastalıkların şiddeti önemlidir. Buradaki kriter, hastalıkların ilerlememesidir.
Nesibe AYDIN
YazarSağlıklı bir kişide görülmesi gereken ortalama vücut ısısının 36,5-37 derecedir. Beyindeki kontrol merkezi dış ortam ile ilgili gerekli uyarıları alarak bu ısı ayarını düzenli olarak kan damarları, te...
Yazar: Nesibe AYDIN
Aspirinin cilde yardımcı olan bileşenler içerdiği çok bilinmez. Bu, özellikle yüz bölgesi için geçerlidir. Bunun nedeni, yağda çözünen hidroksi asidin yüksek konsantrasyonudur. Bu asit birçok iyileşti...
Yazar: Nesibe AYDIN
Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı İmparatorluğu'nun icraatları ve askerî dehasıyla öne çıkan padişahlarından biridir. 1432'de Edirne'de doğan Fatih Sultan Mehmed, hem Batı hem de Doğu kültürü eğitimi alara...
Yazar: Editör
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve ayn...
Yazar: Nesibe AYDIN