İllerimizi Tanıyalım: Konya
Türkiye’mizin tahıl ambarı olan Konya modern tarım araçlarının en çok kullanıldığı şehrimizdir. Konya’nın bir özelliği yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük ili olmasıdır. Konya'nın Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Çeltik, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak'la birlikte otuzbir tane ilçesi vardır.
Mevlâna Türbesi: Konya denince akla ilk gelen şey Mevlâna’dır. Mevlâna Türbesi mutlaka ve mutlaka görmeniz gereken bir yer. Mevlâna Türbesi’ne gittiğiniz zaman dünyevi her şeyi unutabilirsiniz. Sadece Türkiye’den değil yurt dışından da birçok ziyaretçisi olan türbede içiniz huzur bulacak.
Meke Gölü: 5 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen ve göçmen kuşların rotası üzerinde yer aldığı için çok zengin bir kuş çeşitliliğine ev sahipliği yapan Meke Gölü Karapınar ilçesi sınırlarında bulunur. Benzersiz manzarasıyla tüm dünyadan doğaseverlerin ilgisini çeker. Sönmüş bir volkanik krater olan göl, 800 metre uzunluğa, 500 metre genişliğe sahip.
Yerköprü Şelalesi ve Mağarası: Göksu Nehri kenarında yer alan şelale, yükseklikleri 400 metreyi bulan sarp kayalar arasından akan bembeyaz sularıyla çok güzel bir gezi alanıdır. Kamp yapmak veya kaya tırmanma için de sıkça ziyaret edilen Yerköprü Şelalesi’nde devasa kaya göletlerinin buz gibi sularında da yaz aylarında doyasıya yüzebilir ve serinleyebilirsiniz.
Tropikal Kelebek Bahçesi: 2015 yılında hizmete açılmıştır. 7600 m2 gibi büyük bir alanı kaplayan bahçe, 3500 m2 gezi alanına sahip. 100'e yakın farklı türde 20.000 bitki ile süslenen ve 15 farklı türde binlerce kelebeğe ev sahipliği yapan kelebek bahçesinde aynı zamanda kelebeklerin hayat döngüleri, beslenme ve güneşlenme gibi davranışların da yakından inceleyebilirsiniz.
Konya Etli Ekmek: Konya’nın simgelerinden olan etli ekmek yörenin en ünlü yöresel lezzetlerindendir. Konya’nın hemen her yerinde, her restoranında bu lezzeti bulabilirsiniz. Konya’da ne yenir sorusunun cevabı kesinlikle Etli ekmektir. Pideye benzese de kendine has pişirme yöntemi ve tadıyla pideden çok farklıdır.
Fırın Kebabı: Selçuklulardan kalma bir lezzettir. En önemli özelliği sadece kuzu veya koyun etinden yapılması, doğal odun ateşi ile fırında pişirilmesi ve tuz dışında hiçbir katkı maddesinin kullanılmamasıdır.
Yusuf HALICI
YazarMarmara Bölgesinde Karadeniz’e sahili ve kıyısı olan, Sapanca Gölüne sahip, dere ve akarsuların merkezi ve yeşilin cenneti olan Sakarya, coğrafi konumu, güzel lezzetleri ve muhteşem doğasıyla ülkemizi...
Yazar: Yusuf HALICI
Şanı yüce Allah’ım,Beni yoktan var ettin;Cümle canlı içindeUsta sanatkâr ettin.Ağlarımı yaparkenDaim gönülde niyaz,Sana olan şükrümünRabb’im on katını yaz!Peşlerine düşmüştüAzılı düşmanları,Tehlike iç...
Şair: Bestami YAZGAN
İnsanın yaşadığı topluma ve bütün insanlara faydalı olma arzusu tarih boyunca vardır. İslam medeniyetinde bu gayret vakıf adı altında gelişmiştir. Sevgili Peygamberimiz de hurmalık bahçesini Müslümanl...
Yazar: Editör
Tokat bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Yılın dört mevsimi ziyaret edilen Tokat, gezilecek yerler konusunda önemli bir zenginliğe sahip. Türkiye’nin her yerinden kara yolu ile ulaşa...
Yazar: Yusuf HALICI