Kitap Okumanın Önemi
Kitaplar, bilgi ve tecrübeyi koruyan ve geleceğe taşıyan ölümsüz eserlerdir. Kitaplar, kültür ve medeniyetimizin kaynağı ve koruyucusudur. İnsan beyninin kitaba ve onun içindeki bilgiye olan ihtiyacı, bedenin havaya, suya ve ekmeğe olan ihtiyacı gibidir.
Kitap ve faydalı bilgi ile beslenen aklın gönül dünyası aydınlık, bilgi ve kitaptan uzak olan aklın gönül dünyası karanlıktır. Son yıllarda TV ve internetin, hayatımızın merkezinde yer almasından sonra kitaplar vitrinlerde süs malzemesi haline geldi.
İnternetten, sosyal medyadan bir kısmı faydalı fakat çoğu faydasız birçok şey okuyoruz ama okuduklarımız kitaba olan ihtiyacımızı azaltmıyor. Türkiye’de reklamı çok yapılan ünlü yazarların kitapları satılıyor, ne kadar okunduğu ise belirsiz.
Bu satırların yazarı olan ben yazarken, yazıyorum ama acaba kaç kişi okuyacak diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Kitap okuma alışkanlığı henüz ilkokulda iken, öğrenci okuma yazma öğrendiği andan itibaren kazandırılmalıdır. Kitapçılarda her yaşa ve bilgi düzeyine hitap eden kitaplar mevcuttur.
Çocuk önce kısa hikâyelerden oluşan büyük yazılı ve resimli kitapları okuyarak başlar okuma işine. Çocuk dergileri de doyurucu bilgilerle besler çocuğun zihin dünyasını. Okunun her kitap ve dergi, insanı yeni kitaplara, kaynaklara yönlendirir.
Bilinçli bir okuyucu hayatta kendisine lazım olacak birçok alanda okumalar yapar, ilgisini çeken bir alanda ise derinleşmeye ve uzmanlaşmaya çalışır. Ortaokul ve lise dönemi, okuryazar olmak için gerekli olan alt yapının oluştuğu ve tamamlandığı yıllardır. En az 100 roman ve her bilim dalı ile ilgili birkaç kitap okuması tamamlanmış olmalıdır.
Kitaba ulaşmak hiç de zor değildir. Kitap okumak için para biriktirmek ve onu satın almak da şart değildir. Her okulun bir kütüphanesi vardır, her şehrin de bir kütüphanesi vardır. Kitap okumak isteyen ve kitap arayan öğrencilere öğretmenleri de mutlaka yardımcı olurlar.
Kitap okumaya zaman bulmak için biraz uykudan, biraz gezmelerden fedakârlık yapılabilir. Daha az TV izleyerek kitap okumaya zaman üretilebilir. Bilinçli bir okur, okudukça gönül dünyasının aydınlandığını, hayata bakışının değiştiğini ve zihninde anlamlı ve değerli bir dünya oluştuğunu görür.
Okudukça, okumayan akranlarından farklılaştığını ve geliştiğini fark eder. Okuyan kimsenin mesleği her ne olursa olsun alanında kendisinden söz edilen, parmakla gösterilen, görüşlerine başvurulan, fikirlerine saygı duyulan biri haline gelir.
Kitap okumak, sadece çocukların ve öğrencilerin işi değildir. Aklın, her yaşta ilim ve fikirle, faydalı bilgilerle beslenmeye ihtiyacı vardır. Hangi yaşta olursa olsun herkes haftada bir kitap, ayda bir dergi okumaya gayret etmelidir. En fazla da kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim anlamı ile birlikte okunmalıdır.
Peygamberimiz (s.a.v.)’in mübarek sözleri yani hadis-i şerifleri de açıklamaları ile birlikte okunduğunda dinimiz daha kolay ve doğru anlaşılır. Evimizde her gün akşamları kitap okuma saatleri olsun. Akşam saat sekizden itibaren dokuz buçuk on’a kadarki zamanı kitap okumaya ayıralım.
Televizyonları kapatalım. Çayları demleyelim. İlk yarım saat, kitap ya da dergiden seçilen önemli bir kısmı aileden biri okusun herkes sükûnetle dinlesin, ardından bu okunan yerin müzakeresi yapılabilir ya da herkes kendisi takip ettiği kitap ya da dergiyi okumaya devam eder.
Böyle güzel bir meziyeti olan ailede huzur olur, böyle bir ailede yetişen kişiler de bilgili, beşerî ilişkileri seviyeli, özgüven sahibi olgun kişiler olurlar. Kendi hayatımızda yaşadığımız ve çevremizde şahit olduğumuz sorunların çoğunun temelinde cehalet ve cehaletten kaynaklanan çapsızlıklar vardır. Bir insanın hayatta kendisine yapabileceği en büyük iyilik bilinçli bir okur olmaktır.
Mukadder Ârif YÜKSEL
YazarBaşarı; kişi ya da kuruluşların, planladığı hedefe ulaşması, maddî-manevî durumunu ve sosyal statüsünü geliştirmesi şeklinde tanımlanabilir. Hiçbir başarı tesadüfen kazanılmamıştır. Her başarı; ince v...
Yazar: Mukadder Ârif YÜKSEL
Beğeni hissi oluşturan şekil, görüntü, oluş ve duruş güzel olarak nitelenir. Güzelliğin objesi dışarıda orijini içeridedir. Hoş, latif, zarif, tatlı, vb. sıfatlar güzellik kavramının açıklar ve tamaml...
Yazar: Mukadder Ârif YÜKSEL
Millet; Türkçede, ulus, topluluk, halk, İslâm’da ise din, ümmet cemaat vd. anlamlara gelir. Millet, devleti oluşturan üç temel yapıdan (vatan, millet, otorite) biridir. Sıradan halk yığınları, ortak d...
Yazar: Mukadder Ârif YÜKSEL
Tasavvuf; nefsi terbiye ederek ezeldeki birliğe ulaşılabilme yollarını gösteren, kötü ahlaktan insanı alıkoyan bir eğitim sistemidir. Tasavvuf, söz (kal) yolu değil hal (iyi ahlak) yolu, velayet (ilm-...
Yazar: Musa TEKTAŞ