Ramazan: Rahmet ve Bereket Ayı
Oruç; belli bir zaman aralığı içerisinde herhangi bir şey yememek ve içmemek anlamına gelir.
Müslüman olmanın şartlarından bir tanesi de oruç tutmaktır.
“On bir ayın sultanı” olarak bilinen Ramazan ayı da, ayların en seçkinidir. Ramazan ayı, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, rahmet ve bereket ayıdır. Kur’an-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi, Ramazan'ın 27. gecesine denk gelir.
Ramazan ayının senede bir kere gelmesinden dolayı evlerde büyük bir değişim ve heyecan yaşanır. Ramazan öncesi tatlı bir telaş kaplar evleri. Diğer zamanlarda nadir alınan yiyecekler Ramazan’da itina ile alınır. O ayda, yemeklerin, tatlıların çeşidi çoğalır.
Yardımlaşmanın zirvede olduğu aydır. Birlik, beraberlik ayıdır. Elimizdeki her şeyde fakir ve muhtaçların hakkı olduğunu ve onlar için neler yapabileceğimizi düşünürüz. Bütün Müslümanlar arasındaki kardeşlik duyguları kuvvetlenir.
Ramazan sabır ayıdır. Açlığa susuzluğa dayanmayı, nefsimize hâkim olmayı öğreniriz. Oruçla birlikte zorluklara karşı dayanma gücümüz artar. Daha sakin, anlayışlı ve hoşgörülü olmayı öğreniriz. Bir anlık öfkemize yenilerek kavga etmeyiz, tartışmaya girmeyiz.
Oruçlu iken, dinimizce yasaklanmış olan her şeyden uzak durmaya, daha çok dikkat ederiz. Yalan söylemeyiz, başkalarını çekiştirmeyiz, faydasız ve boş sözleri konuşmayız, kalp kırmamaya dikkat ederiz. Ramazan’da, Allah’ı daha çok anar, güzel isimlerini söyleriz. İrademiz güçlenir. Peygamber Efendimiz; “Oruç sabrın yarısıdır.” buyurmaktadır. Oruçla birlikte zorluklara karşı dayanma gücümüz artar.
Ailemizle, yakınlarımızla birlikte sahura kalkmak ve iftar etmek, ailemize ve çevremize canlılık getirir. Çevremizle iyi ilişkiler kurmamızı, sosyalleşmemizi sağlar. Ayrıca, merhametli olmayı öğreniriz. Çevremizdekilere daha çok sevgi ve şefkatle davranırız. İnsanların kusurlarını bağışlamayı öğreniriz. Yardımlaşma duygumuzu öne çıkarır.
Ramazan ayının en güzel yanlarından biri sahura kalkmaktır. Oruçlu geçirilen günlerin zevki bir başkadır. Hele iftarlar… Gündüz hiçbir şey yemeyen ve içmeyen insanlar, aileler birlikte sofranın başına oturup ezan sesini beklerler. İftar saati yaklaştıkça heyecanımız artar. “Gümm!!” sesiyle o günkü orucu tutmuş olmanın mutluluğunu yaşayarak iftarımızı yaparız.
“Senin bereketine, verdiğin nimetlere şükürler olsun ya Rabbi!” diyerek; yokluk içinde kıvrananları, var olup da herhangi bir sebepten dolayı yiyemeyen insanları hatırlayarak şükrederiz. Elimizdeki her şeyde fakir ve muhtaçların hakkı olduğunu ve onlar için neler yapabileceğimizi düşünürüz.
Ramazan’da teravih namazı ayrı bir coşkudur. Mü’minler sıra sıra saf tutarlar. Bu sırada tekbirler, salât-ü selamlar minarelerden göklere yükselir.
Rabb’imiz oruç tutan kullarını en güzel şekilde ödüllendirir. Oruç tutanlar cennetin Reyyan adlı kapısından girerler.
Sahuru, iftarı, teravihi, Kadir Gecesi ile hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum.
Naciye BEYZA
YazarKudüs'ün İslâmiyet tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Kudüs; Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in Allah'ın huzuruna çıktığı Mescid-i Aksa'yı içinde barındırıyor.Kudüs, en eski yerleşim yerlerinden biridi...
Yazar: Naciye BEYZA
Ramazan ayı, Allah’a yakınlaşmak ve iyi bir insan olmak için çok özel bir zamandır. Bu ayda insanlar namaz kılar, oruç tutar ve yardımlar yaparak birbirlerine destek olurlar. Ramazan, Allah’ın tek Rab...
Yazar: Editör
Sevgili çocuk dostlarım; Bugün çiftlik çok hareketli. Hafize Teyze’nin doğum günü olduğu için, Ömer’le Zeliş ona bir sürpriz hazırlıyorlar. Onlar çalışırken, biz de Atlas’la Esma’nın atı olan İpe...
Yazar: Raziye SAĞLAM
İman; bir şeyi gönül huzuru ile benimseyip kabul ederek içten ve yürekten inanmaktır.İman esaslarına imanın şartları da denir. Bunlar; Allah'a iman, meleklere iman, kitaplara iman, peygamberlere iman,...
Yazar: Naciye BEYZA