ORUÇ VE SAĞLIĞIMIZ
Sağlıklı mutlu ve huzurlu yaşamanın¸ tıbbi yardım almanın en doğru yolu¸ konunun uzmanlarına danışarak ve onların doğru yönlendirmelerine bağlı kalarak hareket etmektir.
Sağlıklı mutlu ve huzurlu yaşamanın¸ tıbbi yardım almanın en doğru yolu¸ konunun uzmanlarına danışarak ve onların doğru yönlendirmelerine bağlı kalarak hareket etmektir.
Genelde toplumumuzda çekingenlik ile “acaba sorsam doktorum ne der nasıl bir tepki verir” endişesi hâkimdir.
Oysaki doktorlar da bizlerden biri¸ amacı bizlere hizmet etmek sağlığımızı korumamıza yardımcı olmak¸ iyileşme sürecinde bizleri aydınlatabilmek için çalışır dururlar.
Ramazan ayında oruç tutan hastaların daha neşeli¸ meşguliyeti artan vesvesesi ve sıkıntısı azalan psikoloğunu günde on defa arayan insanların bile aramayı unuttuğu müşahede edilmektedir. İnanan¸ inandığı gibi yaşayan insanların bu ayda şifa bulanlarına çok rastlanmıştır.
Doktor Şevki Kaftancıoğlu Bey de inandığı gibi yaşayan hastalarına kendini adayan iç hastalıkları uzmanı olarak hizmet veren¸ ender bulunan hekimlerimizden biridir.
Sorularımıza cevap verdiği için teşekkür ediyor¸ siz kıymetli okuyucularımızın huzurunda saygılarımı sunuyorum.
Oruç tutmaya engel olabilecek rahatsızlıklar nelerdir?
Oruç tutmaları tıbben zararlı olan rahatsızlıkları sıralayacak olursak:
a)Şeker hastaları (Ancak diyetle ayarlanan¸ ilaç kullanmayan şeker hastaları tutabilir)¸
b)Böbrek hastaları¸
c)Sık sık nefes açıcı kullanan tıkayıcı bronşit ve astım hastaları¸
d)Düzenli ilaç kullanmaları gereken ileri düzeydeki kalp ve tansiyon hastaları¸
e)Hamile kadınlar¸
f)Kronik karaciğer hastaları (Siroz v.b )¸
g) Aktif mide ülserli hastalar¸
h) Reaktif hipoglisemili hastalar¸
i)Yaşı çok ileri olan ve düşkün yaşlılar.
İftar sofralarında sağlığımız için nelere dikkat etmeliyiz?
İftar etmeye hazırlanan oruçlu bir kişi sofranın zenginliğine veya açlık ve susuzluğun verdiği sabırsızlığa pes etmeyerek mümkün olduğunca yavaş bir şekilde yemeye başlamalı orucunu açtıktan sonra akşam namazını kılmak suretiyle¸ verilen aradan sonra tekrar yemeğe başlayacak olursa¸ hızlı ve kontrolsüz yemenin sonucunda ortaya çıkacak sıkıntılardan kendisini korumuş olur.
Oruç tutmaya başladığımız ilk günlerde beslenme düzenimizi nasıl ayarlamalıyız.Özellikle yemeklerden sonra mide yanması¸ ekşimesi olan bireylere tavsiye ve önerileriniz nelerdir?
Ramazanın ilk günleri genelde her oruçlu kişide öğleden sonra kan şekerinin düşmesine bağlı olarak halsizlik¸ dermansızlık¸ baş ağrısı ve baş dönmesi şikâyetleri olabilir. Ayrıca mide yanması¸ ekşime gibi mide şikâyetleri ortaya çıkabilir o nedenle oruç tutacak kimse mutlaka sahura kalkmalı ve hafif kahvaltı tarzında hazmı zor olmayan şeyler yemelidir. Çünkü yağlı ve kızartma türleri¸ acılı ve ekşili yiyecekler oruca başladıktan sonraki zaman sürecinde midemiz için sıkıntı olabilir. Hatta orucumuzu bozmak zorunda bile kalabiliriz. O nedenle daha öncesinde gastrit şikâyeti olanlar sahurda bir mide ilacı almak suretiyle¸ olabilecek mide şikâyetlerini engellemiş olurlar.
İftar ile sahur arasında geçen süreçte bireyler nelere dikkat etmelidirler?
İftar ile sahur arası yaklaşık 10 saat bir zaman aralığı var. İftardan sonra malum yatsı ve teravih namazları kişinin yediklerini hazmetmesi için en uygun fiziki aktivite olacaktır. Teravih sonrasında çok uzun süre oturmayarak sahura kadar en az 5-6 saat kadar uyuyacak zaman sürecini ayarlamalı ve en geç saat 23:00 sularında yatması en uygun davranış olacaktır.
Ramazan ayında ilaç kullanması gerekli olan bireylere tavsiyeleriniz nelerdir?
Ramazan ayında ilaç kullanan bireylerin sabahları bir kez tansiyon ilacı alan¸ ya da sabah akşam romatizma ilacı kullanan¸ yahut hekiminin oruç tutmasında sakınca görmediği günde bir veya iki kez düzenli ilaç kullanan şeker hastaları ilaçlarını sahur ve iftar şeklinde düzenleyebilirler.
Hangi belirtilerde orucun bozulması tıbben gerekmektedir?
Özellikle ramazanın ilk günleri oruca niyetlenen kişinin ilerleyen saatlerde öğle sonrası kan şekerinin düşmesi sonucu baş ağrımaya¸ dönmeye başlar¸ midesi bulanır¸ halsizleşir. Midesinde gastriti olanların midesi boş kalınca ağrımaya başlayabilir bu durumda kişi mecburiyetten gününe gün tutmak üzere orucunu bozabilir.
Ramazan ayında size gelen hastaların şikayetleri genelde nelerdir?
Ramazan ayında oruç tutmaya başladıktan sonra sağlık yönünden şikâyetleri olanlar; genellikle mide ve tansiyon hastaları olmakta buna ilaveten nefes darlığı olan ağır bronşitli hastalar¸ migreni olan hastalardır.
Akın DİNDAR
YazarTefsir, hadis ve fıkıh âlimi. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in bacanağı, Şeyh Edebali’nin hemşehrisidir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Sultan Orhan devrinde vefat etti. Karamanlı olan Durs...
Yazar: Muammer YILMAZ
Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan¸ fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı vücudu koruyan üzümü bol bol tüketmelisiniz.Üzüm: Vücudu zararlı madd...
Yazar: Akın DİNDAR
Hayatın ayrılmaz bir parçası olan ölüm, tarih boyunca düşünürler, din önderleri ve âlimlerin varlığı anlama ve anlamlandırmalarını sağlayan temel kavramlardan biri olmuştur. Bu anlamda ölüm, şairleri ...
Yazar: Bilal KEMİKLİ
Şeyh Abdurrahman Erzincanî’nin soyu, Orta Asya’dan gelerek Erzincan’a yerleşmiştir. Evlâd-ı Rasûl’den ve Yıldırım Bâyezîd devri meşayihlerindendir. Zamanının gerekli ilimlerini memleketi olan Erzincan...
Yazar: Resul KESENCELİ