Örnek İnsan Olmak
“Bütün cihanı araştırdım. Güzel ahlâktan daha üstün bir liyakat bulamadım.” (Hz. Mevlâna)
İnsanlar arasındaki ilişkilerde ahlâk, toplumun temel direği olarak kabul edilir. Güzel ahlâk, insanın karakterini ve davranışlarını yücelten bir değerdir.
Ahlâkî değerlere sahip olmanın kişisel gelişimimize, sosyal ilişkilerimize ve toplumun refahına büyük katkıları vardır. Bu nedenle, güzel ahlâkın önemini anlamak ve bu ahlâkı günlük yaşama yansıtmak her ferdin üstüne düşen bir görevdir.
Güzel ahlâk, insanın iç dünyasında başlar. Kişinin düşünceleri, duyguları ve niyetleri gibi içsel faktörleri ve ahlâki davranışları belirler. İçsel değerlere sahip olan bir insan, dürüstlük, adalet, hoşgörü, saygı ve merhamet gibi ahlâki değerleri de benimser.
Bu değerler, insanın diğer insanlarla etkileşimini düzenler ve toplumdaki ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlar.
Ahlâk, Arapça kökenli bir kelimedir. Arapçada "yaratılış, huy" anlamlarına gelen “hulk” yahut “huluk” kelimelerinin çoğulu olan ahlâk, Türkçeye geçerek dilimizde kullanılagelmiştir.
Türkçe sözlüklerde ahlâk; "bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kurallar”, "insandaki iyi ve kötü huylar, tabiat, insanı mânen yükselten iyi tabiatlar, faziletler" anlamlarına gelmektedir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
“Mîzana konan ameller arasında güzel ahlâktan daha ağır gelecek hiçbir şey yoktur.”
Yine bu hadisi şeriften yola çıkarak söyleyebiliriz ki güzel ahlâk hem dünya hayatımız hem de ahiretimiz için oldukça önemlidir.
Bütün bunların yanında, öncelikle güzel ahlâka sahip olmak, kişinin kendine saygı duymasını sağlar. Kendine saygısı olan bir insan, başkalarına saygı duyabilir ve böylece daha sağlıklı ve mutlu ilişkiler kurulabilir.
Güzel ahlâk, aynı zamanda toplumun temel yapı taşıdır. İnsanlar arasındaki ilişkilerde hoşgörü, adalet, eşitlik gibi ahlâki değerlerin gözetilmesi, toplumda huzur ve sükûnetin sağlanmasına yardımcı olur.
Güzel ahlâk, toplumun değerlerine uygun davranan bireylerin yetişmesini sağlar; bu vesileyle de toplumda dayanışma ve birlik ruhunu güçlendirir.
Es Seyyid Osman Hulûsi Efendi, bir beyitlerinde şöyle buyurmuştur:
"Doğruluk kârın olsun, vefâ şiârın olsun
Sadâkatte, vefâda örnek insan ol, örnek."
İşin doğruluk olsun, en önemli vasfın vefa olsun; sadakatte ve vefada örnek insan ol, örnek.
Osman Hulûsi Efendi, bu beytinde güzel ahlâkın gerekliliklerinden olan dürüstlük ve sadakatten yola çıkarak bizlere nasıl örnek insan olacağımızı belirtmiş ve doğru yolu göstermiştir. Rabb’im, bizlere büyüklerimizin yolundan gitmeyi ve onların nasihatlerindeki gibi örnek insan olabilmeyi nasip etsin.
H. İklil ABBASOĞLU
Yazar“Çocuklar hıçkırır, anneler ağlar.” dizesinin sahibi büyük üstat Necip Fazıl Kısakürek on iki yaşında şiir yazmaya başlamış, annesinin dileği üzerine şair olmuştur. Herkes tarafından çokça sevilen ese...
Yazar: H. İklil ABBASOĞLU
Darende’m gülizarım, çiçek çiçek derdiğimOl HULUSİ sultanı bağrına belediğimAl götür buralardan bulutlara yükleyipTarlanda ekinlerle serpilip güvereyim.Kıyamam toprağına basmaya incinirimGöklerde kana...
Şair: Ramazan PAMUK
Zaman, insana bahşedilmiş en kadim sırdır. Günler birbirini takip ederken, bazı aylar vardır ki zamanın içinden sıyrılıp âdeta ruhu olan bir misafir gibi gelir ve insanın kalbine dokunur. İşte Ramazan...
Yazar: H. İklil ABBASOĞLU
Bilâl, Habeşistanlı bir köleydi. Ümeyye bin Halef’in kölesiydi. Peygamber Efendimiz, İslâm dinini yaymaya başlayınca zaman zaman Rasûlullah’a gidip mübarek sohbetini dinlerdi. Efendisi Ümeyye bin Hale...
Yazar: N.Nida DURAN