KİTAPLARDA MALATYA
İki binli yıllarda Malatya'yı anlatan¸ Malatya üzerine yazılan kitaplar hakkında çoktandır bir değerlendirme yapmayı düşünüyordum.
İki binli yıllarda Malatya'yı anlatan¸ Malatya üzerine yazılan kitaplar hakkında çoktandır bir değerlendirme yapmayı düşünüyordum.
Artık "Fotoğraflarla Geçmişte Malatya" kitabı üzerine bu tanıtım yazısını yazmanın zamanı geldi dedim.
Biz eleştiriyi öğrencilerimize kavratmaya çalışırken "Tek yanlı olunuz."deriz. İyikötü¸ eksikfazla olanı yazmak gerekir deriz. Tek taraflı övmek ya da yermek işi bir tenkit sayılmaz elbette. Tenkitlerde acımasız olmak gibi bir kabalığa gerek yok; ancak¸ yaşasın¸ muhteşem¸ muazzam¸ çok güzel¸ harika gibi abartılı sıfatlarla da yapılmış tanıtımlara hep şüphe ile yaklaşmışımdır. Bana hiç hoş gelmez. Toplum böylesi yağcılığı¸ yalakalığı iyi karşılamıyor artık. Ne mecburiyeti vardı? diyorlar hatta.
Onlardır ki babamın kitabı bile olsa olması gereken yahut olmaması gerekenleri hep söylemişimdir
Üniversitelerde yaygın bir hastalık vardır. Akademik olanolmayan ayrımı. AlaylıMektepli meselesi. Kimi akademisyenler¸ fildişi kulelerinde dışarıdakileri küçümser bir edayla seyrederler. Aynı durum Uşak'taki üniversite ve yerel yazarlar için de geçerlidir. Neymiş eserdir bunlar var ya bunlar¸ bilgileri yığıyorlar malzemeyi apar topar metotsuz tekniksiz yayınlıyorlarmış. Doğrudur katılıyorum¸ ancak yine de bu onların dışlanmasını gerektirmez. Alaycı bir üsluba hiç gerek yok. Siz onlara¸ onlar da size muhtaçtırlar aslında.
Değerli meslektaşım Yrd. Doç. Dr. Göknur GÖĞEBAKAN Hanımefendi'nin hazırladığı “Fotoğraflarla Geçmişte Malatya” kitabı Malatya Belediyesince (Kültür Yayınları No:l 1) 2004 yılında yayımlanmış. İçeriği 185 sayfa. Kuşe kağıt¸büyük boy¸ 400'ün üzerinde fotoğraf var.Baskı dizaynı oldukça çekici. Göknur Hanım kardeşim de insanların artık az okuduğunu farketmiş olmalı ki Malatya Tarihi'ni bir nebze fotoğraflarla göz önüne sunmaya çalışmış. Başarılı da olmuş.
Bilimsellikle ilgisi benim saham değil. Güzel bir derleme. Nefis bir albüm. Ben ilk planda şunu demiştim; bu çalışma bir Malatya Belgeseli olmuş.
Malatya İli Ağızları: İncelememetinlerSözlük ve Dizinler (Cemil Gülseren¸ Ankara: Türk Dil Kurumu¸2000.)
IX¸447 s. : hrt. Ç.24 cm (Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları;737) Dizin:427446 ss. Bibliyografya:225240 ss.
Yukarıda kimliği yazılı¸ 2000 yılının ilk Malatya kitabının yazarı olarak¸ metinleriyle Malatya Kültürünü¸ dilini¸ edebiyatını¸ Türkiye'ye Ağız Haritasında yerini almasında¸ bir nebze katkısı olmuş bir araştırmacı olarak elbette bir iki hususu da atlamadan geçemeyeceğim.
Bilimde duygusallık olmaz. Objektif olmak zorundayız. Bir kere kaynakça'yı yetersiz buldum. Bibliyografya gerçekten seçme olmuş. Yoksa öyle ilgili eserler var ki mutlaka gözden kaçmıştır. İlçelerle ilgili fotoğraflarda bir bütünlük yok diyebiliriz. Bana burada acele edilmiş gibi geliyor. Aransa idi mutlaka ilgili tarihi fotoğraflar bulunur ve eser daha da zenginleştirilirdi. Kimi ilçelerden hiç fotoğraf yok. Arapgir yetersiz¸ Akçadağ yok gibi yazılmış¸ Kuluncak adı bile geçmiyor. Arguvan sanki Malatya'nın ilçesi değil. Darende'den alınan fotoğraflarda da Somuncu Baba (Şeyh Hamidi Veli Cami ve Türbesi) ile ilgili birkaç fotoğraf görmeyi çok arzu ederdik.
Tanıtım yazısını hazırlarken ilaveli ikinci baskısının yapılacağını öğrendim. Umarım dikkatli kontrol edilir ve gerekli ilaveler yapılarak yeniden yayınlanır.
Bu tür gözden kaçmalar olağan olmuş demek de olağan oldu. Biz de dedik zaten. Hâsılı bu çalışmada Malatya'daki değişimi ve gelişimi fotoğraflarla izlememiz mümkün. Evler¸ insanlar¸ sokaklar¸ caddeler¸ faytonlar¸ arabalar¸ elbiseler. Sağolasın Göknur Hanım kardeşim. Bu değişimi ve gelişimi Malatya Belediye'sinin duyarlılığını da takdirle karşılıyoruz. Malatya Belediye Başkanımız Sayın H.Cemal Akın'ın takdimdeki ifadesiyle eseri özetlememiz mümkün; "İşte bu kitap¸ bir kitap olmanın ötesinde¸ güzeller güzeli Malatya'mızı resmeden tarihi bir vesikadır."
Cemil GÜLSEREN
YazarSevgili çocuklar; “Bizim en vefalı dostlarımız kitaplardır.” desem abartmış olur muyum acaba? Beni bu yargıya götüren etkenlere bir göz atalım isterseniz. Hiç unutmam; orta ikinci sınıfa gidiyordum....
Yazar: Sırrı ER
Millî şairlerimizden Orhan Şaik Gökyay’ın “Bu Vatan Kimin” adlı şiirinden iki dörtlükle yazımıza başlayalım. Bu vatan toprağın kara bağrında Sıradağlar gibi duranlarındır, Bir tarih boyunca onun ...
Yazar: Sırrı ER
“Sâde” yazmak, “basit” yazmak değildir. Çoğu kimse sâde kelimesini basit kelimesiyle aynı anlamda kullanır. Oysa sâde, içinde derinlik barındıran bir kavram… Fakat basit, sathîdir; yüzeysel, üstünkörü...
Yazar: Bilal KEMİKLİ
"Kalb huzuru için¸ ruhun gıdası için¸ ruh halimizin yoğunlaşması noktasında bir gayeye doğru yönelmemizle kalbimizin inceldiği¸ duygularımızın şeffaflaştığı anı yakalamamız deme...
Yazar: Cemil GÜLSEREN