İllerimizi Tanıyalım: Sivas
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir. Sivas tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile turistlere ilginç tatil olanakları sunmaktadır.
Sivas ilimizin ilçeleri; Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara'dır.
Çifte Minare: Bu göz alıcı yapı, Sivas’ın en önemli değerlerinden biri. Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmış. Medrese, süslemeli taç kapısı ve tuğla-çini örgülü iki minaresi ile dikkati çekiyor.
Sızır Şelalesi: Çat Ormanları içinde, Göksu Çayı üzerinde. SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmış bir doğal güzellik. Etrafı yemyeşil ormanlarla çevrili saklı bir hazine gibi şelale. Gürül gürül akan suyu ile hayran kalmamak elde değil.
Gökpınar Gölü: Gölün suyu tatlı, berrak ve temizdir. Öyle ki bazı kısımların derinliği 17-20 metreyi bulduğu halde içine atılan küçük bir cismin tabana kadar çöküşü ve tabandaki duruşu, net olarak izlenebilmektedir. Gölün diğer bir özelliği, güneşin açısına göre ton değiştirmesidir. Gölün rengi mavi-gök renginden olduğu için bu ad verilmiştir.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası: İslâm mimarisinin başyapıtlarından diyebiliriz. Öyle ki UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Türkiye’den giren ilk mimari yapı olma özelliği de taşıyor. Cami bitişiğindeki darüşşifa, hastaların su sesi ile sağlıklarına kavuştuğu bir hastane olarak hizmet vermiş.
Sivas Ulu Camii: Anadolu’nun en eski camilerinden biri. Kitabesine göre 1196-97 yıllarında Kutbettin Melikşah döneminde Kızılarslan bin İbrahim tarafından Kul Ahi’ye yaptırıldığı anlaşılan bu tarihi caminin Osmanlı Devrine ait İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Hazretleri’nin de kabrinin bulunduğu 23 mezardan oluşan bir haziresi bulunmaktadır.
Kangal Köpekleri: Sivas'ta aklan gelen ilk şeylerden biri de Kangal Köpekleridir. Dünyaca ünlü olan bu Türk kökenli köpek ırkı, çoban ve bekçi köpeği olarak ün kazanmıştır. Bu ırkın ismi ise Sivas'ın Kangal ilçesinden gelmektedir.
Madımak Otu: Çiğ ya da pişirilerek yenen madımak otu kullanılarak yapılan madımak aşı, hem şifalı hem de leziz bir yöresel yemek. İlk bakışta semizotuna benzeyen bir görüntüsü olan madımak aşı, içerisine bulgur, et ve salça eklenerek hazırlanıyor.
Yusuf HALICI
YazarSevgili çocuk dostlarım;Hafize Teyze bu bağbozumunda, üzüm bağlarını durumu iyi olmayan köylülerle paylaşmaya karar verdi. Bugün de üzümler toplanacak. Bütün köylülerin gelmesiyle birlikte; türküler, ...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Marmara Bölgesinde Karadeniz’e sahili ve kıyısı olan, Sapanca Gölüne sahip, dere ve akarsuların merkezi ve yeşilin cenneti olan Sakarya, coğrafi konumu, güzel lezzetleri ve muhteşem doğasıyla ülkemizi...
Yazar: Yusuf HALICI
Dünyamızın en ilginç hayvanlarından olan penguenler uçamayan fakat yüzme kabiliyetleri çok yüksek olan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşlarıdır. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Am...
Yazar: Hamidullah HALICI
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI