İllerimizi Tanıyalım: Nevşehir
Dünyanın en ilginç yeryüzü oluşumu ve peribacalarıyla ünlü olan Nevşehir, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girmeyi başaran Göreme Açık Hava Müzesi, Üç Güzeller, Ihlara Vadisi ile Derinkuyu, Örentepe, Mucur gibi yeraltı şehirleriyle ünlü bir ilimizdir.
Ürgüp, Avanos, Derinkuyu, Hacıbektaş, Acıgöl, Kozaklı ve Gülşehir Nevşehir ilimizin ilçeleridir.
Güvercinlik Vadisi: Güvercinlik Vadisi, güvercin yuvaları, nazar boncuklarıyla süslenmiş dilek ağaçları, kaya kiliseleri ve peribacaları ile benzersiz bir manzaraya ev sahipliği yapıyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri: Roma İmparatorluğu'ndan kaçan Hristiyanların oyduğu bu yeraltı şehri, misyoner okulları, haç şeklinde kiliseler, antik mezarlar ve yaşam alanları gibi çeşitli bölümlerden oluşuyor. 8 katlı tarihi yapıda bulunan 6 metre derinliğindeki havalandırma tünelleri görülmeye değer.
Gomeda Vadisi: Kapadokya bölgesinin en özel noktalarından biri olan vadi, ürkütücü kaya oluşumların bulunduğu, gizemli atmosferinden dolayı Şeytan Deresi olarak da anılıyor. Vadi; korku filmlerini anımsatan manzaraları, gizli tünelleri, karanlık mağaraları ve ilginç kiliseleri ile her yıl yüz binlerce insanı kendine çekiyor.
Peri Bacaları: Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasan Dağı’nın volkanik patlamalarıyla püsküren lavların ve küllerin milyonlarca yılda rüzgârlar ve yağmurlarla şekillenmesi ile doğal yollarla oluşmuş büyüleyici kaya oluşumları olan peribacaları Nevşehir’in en meşhur oluşumlarıdır.
Testi Kebabı: Nevşehir mutfağının en güzel ve ünlü yemeklerinden biri olan testi kebabı da adı üstünde şehirde üretilen bu testilerde pişiyor. Testiye konan gerekli et ve diğer malzemelerden sonra ağzı ekmek hamuruyla kapatılarak odun ateşinde iki saat boyunca pişiriliyor.
Seramik Yapımı: Avanos ilçesi seramik yapımıyla da ünlü. Avanos’taki dağlardan ve Kızılırmak’ın eski yataklarından elde edilen kil topraklar, önce çamura, sonra ayakla döndürülen ve çark adı verilen tezgâhlarda elle şekillendirilerek çanak, çömlek, testi gibi objelere dönüştürülüyor. Güneş ve gölgede kurutulup fırında pişiriliyor.
Yusuf HALICI
Yazar24 milyar nüfus ile dünyada en fazla bulunan kuş türü olan tavuklar insanlara çok sık kullanılan iki çeşit besin kaynağı sunarlar; et ve yumurta…En fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ...
Yazar: Hamidullah HALICI
Yazı Masası: Yazı, Editörlük ve Medya Kursu NotlarıDergimiz yazarlarından Mehmet Nuri Yardım, “Yazı Masası: Yazı, Editörlük ve Medya Kursu Notları” adlı kitabıyla, yazarlık, editörlük ve medya alanlar...
Yazar: Yusuf HALICI
Rize, dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, şelaleleri, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesi...
Yazar: Yusuf HALICI
Abdülganî Seniy Yurtman’ın (1871- 1951) kaleme aldığı ilk eser olan Aksiyyat, dergimiz yazarı Vedat Ali Tok tarafından yeni yazıya çeviri ve inceleme yoluyla günümüz okuyucusunun istifadesine sunuldu....
Yazar: Yusuf HALICI