İllerimizi Tanıyalım: Kocaeli
Kocaeli, Marmara Bölgesi’nde yer alan şehirlerden biridir. Köklü geçmişi ve yüzlerce yıllık kültürü ile kendine has özelliklere sahiptir. Doğal güzellikleri ve kültürel dokularıyla ülkemizin en nadide illerindendir.
Kocaeli'nin, Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Kartepe, Körfez olmak üzere on iki tane ilçesi vardır.
Kasr-ı Hümayun Müzesi:
Müze, 4. Murat Dönemi’nde ahşap temeller üzerinde inşa edilmiştir. Yangın ve deprem sebebi ile yıkılmış ve Sultan Abdülaziz Dönemi’nde yeniden inşa edilmiştir. İki kattan oluşmaktadır. Cephesi mermer kaplıdır. İstanbul’un dışına yaptırılan tek saraydır.
Değirmendere Yalı Evleri:
Yüz yılı aşkın geçmişi ile Kocaeli’nin asırlık tarihini yansıtan Değirmendere Yalı Evleri, 12 ev ve bir caminin restore edilmesiyle halkın hizmetine açılmıştır.
Oniks Taşı:
Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile pişmaniyedir. Türkiye’nin her yerine yayılmış harika bir lezzettir. 1600’lü yıllarda İzmit ve çevresine yerleşen Ermeni ustaların elinden çıkan pişmaniye, yüzlerce yıldır sevilerek tüketiliyor.
Saat Kulesi:
Kocaeli’nde akla ilk gelen yapılardan birisi de saat kulesidir. Osmanlı Devleti’nden kaldığı bilinen eserlerden en çok ön plana çıkanı saat kulesi olmuştur. Kule, bünyesinde üç adet çeşmeyi barındırmakta, tren garına yakın olması ve kent merkezinde yer alması nedeniyle sık ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir.
Koca Mustafa Paşa Camii:
Osmanlı’nın başkentlerinde önemli eserler bırakan Mimar Sinan’ın 16. yüzyılda yaptığı Çoban Mustafa Paşa Külliyesi alışılan cami ebatlarına göre biraz daha küçük yapılmıştır. Caminin bulunduğu külliye, sessizliği ve huzur veren iklimiyle ziyaretçilerin ferahlamasın ve rahatlamasını sağlamaktadır.
Kandıra Yoğurdu:
Kocaeli'nin en değerli lezzetlerden olan Kandıra yoğurdu, Türkiye çapında oldukça bilinen, meşhur bir yoğurttur. Bu yoğurdunu diğer yoğurtlardan farklı kılan özelliği ise, manda sütüyle yapılıyor olmasıdır.
Manda sütü ve inek sütü karıştırılarak yapılan yoğurt, mis gibi kokusu ve kaymak gibi lezzetiyle, bir kez deneyenin hayran kaldığı yoğurt
Yusuf HALICI
YazarEski bilinen ismi ile İçel, Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Türkiye‘nin en büyük 11. şehridir.Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Mersin ili, görülmesi gereken tarih, kültür ve doğal güzellikler bakımı...
Yazar: Yusuf HALICI
Prof. Dr. Kadir Özkeöse’nin hazırlayıp kaleme aldığı “Tasavvufî Ahlâk Abidesi İhramcızâde İsmail Hakkı Toprak (k.s.)’ın Tasavvuf Anlayışı” adlı eseri Nasihat Yayınları arasında yayınlanarak okuyucular...
Yazar: Yusuf HALICI
Türkiye’nin en ucunda, en doğusunda gizemli bir atmosfere sahip Kars şehir merkezinde, birçok kültürlerin mimarisine ait binaları görmek mümkün. Ülkemizin ilk karının yağdığı ve ilk güneşinin doğduğu ...
Yazar: Yusuf HALICI
En başta gelen görevimiz Allah’ a karşı yapmak zorunda olduğumuzu kulluktur. “Allaha kul peygambere ümmet olasın.” diyen büyüklerimizin duasını almayı sakın ihmal etmeyin. Dünya dua üzerine kuru...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR