İllerimizi Tanıyalım: Kayseri
Dünya'nın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri tarih boyunca birçok medeniyetin önemli beşiklerinden olmuştur. Osmanlı’da mimar denilince ilk akla gelen isim Başmimar Mimar Sinan’ın Kayseri’de doğduğunu biliyor muydunuz?
Kayseri’nin merkez ilçeleri; Hacılar, Kocasinan, Melikgazi, Talas, diğer ilçeleri; Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, İncesu, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar olmak üzere 16 ilçesi bulunmaktadır.
Kayseri gezilecek yerler:
Hunat Hatun Külliyesi: Kayseri'nin merkezinde bulunan bu külliyede Kayseri'de gezilecek tarihi yerlerin içinde bulunuyor. Çok güzel bir gezi noktası ve görmeye keşfetmeye değer bir yer. Şehrin tarihi dokusuna da büyük katkısı bulunuyor. 1237 tarihinde Alâeddin Keykubat eşi MahperiHunat Hatun tarafından inşa ettirilmiş.
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi: Dünyanın ilk tıp merkezi şimdilerde ise müze olan bu yer Selçuklu Dönemi'nde 1205 yılında inşa edilmiştir.
Kayseri Sucuğu ve Pastırması: Kayseri’nin en meşhur lezzetlerinden olan sucuk ve pastırma Kayseri’ye özgü daha farklı tekniklerle yapılarak tatlarında apayrı lezzeti ortaya koyuyor. Çok eskilerden gelen bu kültür gece gündüz sıcaklık farklılıklarının fazla olmasından dolayı ortaya çıktığı belirtiliyor.
Kayseri Mantısı: Kayseri denilince akla bir diğer lezzet hiç şüphesiz mantısıdır. Herkesin genel olarak bir kaşığa kırk mantının sığdığı şeklinde bir yanılgısı olsa da bu özelliği Kayseri mantısının minik olmasından kaynaklanıyor. Normal mantıya göre daha küçük yapılıyor. Kırk tane olmasa da bir kaşığa bir hayli mantı sığdığını söyleyebiliriz.
Kapuzbaşı Şelalesi: Kayseri’deki bu doğal güzelliklerden Kapuzbaşı Şelalesi Türkiye'nin en yüksek ve Dünya'nın en yüksek ikinci şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. Yeşilin içinde kuş seslerinin eşliğinde keyifli vakit geçirilebilecek güzel bir mekân.
Mimar Sinan’ın Ağırnas’taki Evi: Bu taş ev, sadece Osmanlı’nın başmimarı değil, şu güne kadar bu coğrafyadan çıkmış en önemli dehalardan biri olan Mimar Sinan’ın doğduğu ve 21 yaşına kadar yaşadığı evdir. Dahi diyeceğimiz bir mimari zekâya sahip Sinan, medreselerden, camilere, mescitlerden, hamamlara, türbelerden, çeşmelere ve saraylara 365 eser bırakmıştır.
Yusuf HALICI
YazarGazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın Hocamızın “Seçkin Örneklerle Anadolu İrfanı” adlı eseri okuyucularıyla buluştu. Çok yönlü bir çalışmanın eseri olan kitapta Anadolu’muzun manevî ...
Yazar: Yusuf HALICI
Adam çalar saatin tiz sesiyle yataktan fırladı. Yüzüne buz gibi bir su çarptı. Aynaya baktı. Birilerini mutlu etmek için harika bir gün, dedi.Dilini yakacak kadar kaynamış olan sütü içerken, yapılacak...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT
Ayasofya... Hem herkese ait hem hiç kimsenin... Bin 500 yıllık mabedin korosu ilk günkü gibi renkli ve İstanbullu. Bu dünya mirasını ayakta tutan sadece teknik öğeleri değil Bizans'ın ve Osmanlı'nın m...
Yazar: Yusuf HALICI
Kardeşliğin ve birlikteliğin şehri olarak bilinen Hatay Türkiye’nin en güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında yer almaktadır. Hatay’ın İskenderun, Dörtyol, Arsuz, Belen, Defne, Erzin, Hassa, ...
Yazar: Yusuf HALICI