İllerimizi Tanıyalım: Kastamonu
Batı Karadeniz'de yer alan Kastamonu; tarihi, yemyeşil doğası, konakları, kalesi, hanları ve masmavi denizi ile görülmeye değer, bambaşka bir Karadeniz şehridir. Kastamonu, Anadolu'nun en eski şehirlerinden biridir. Kastamonu’nun toplam 20 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Abana, Cide, İnebolu, Tosya, Daday, Merkez İlçe, Pınarbaşı, Çatalzeytin, Küre, Taşköprü, Şenpazar, Devrekani, Doğanyurt, Azdavay, Ağlı, Araç, Bozkurt, Hanönü, İhsangazi ve Seydiler ilçeleridir.
Ilıca Şelalesi:Ilıca Şelalesi, ülkemizin doğal güzelliklerindedir. Kastamonu’nun simgelerinden birisi olan bu şelalenin manzarası çok etkileyici. Ilıca Şelalesinin etrafı görülmeye değer bir manzaraya sahip olup suyu da çok soğuktur.
Ilgaz Kayak Merkezi:Kış sporları ve kayak turizmi konusunda iddialı bir yer olan Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu’da gezilecek yerlerin de başında geliyor. Aralık ayında başlayan kayak sezonu mart ayının sonuna kadar devam ediyor.
Çekme Helva:Kastamonu’nun en bilinen meşhur tatlılarından olan çekme helvanın yapımı oldukça zahmetli olsa da lezzetiyle kendine bağlıyor adeta. Hazırlanması yaklaşık bir saati bulan helva mermer tezgâhlar üzerinde hazırlanıyor.
Kuyu Kebabı:Genellikle düğünlerde erkek tarafının misafirlerine düğünün şerefine sundukları ikramdır. Lezzetine doyum olmayan bir yöresel lezzettir. Kuzular asılarak kuyunun içine konulur. Kuyuda ağır ağır pişer. Bu lezzeti bir kere tadan bir daha unutamaz.
Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi:Kastamonu’nun büyük velilerinden olan Pir Şaban-ı Velî Hazretleri’nin türbesinin bulunduğu külliye bünyesinde cami, dergâh, kütüphane, asa suyu ve şadırvan ile dergâh evleri mevcuttur.
Nasrullah Cami: Cami, 1506 yılında köprü ve şadırvan ile birlikte Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır. Cami Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadeleyi destekleyen konuşmalarını yaptığı yer olarak da bilinmektedir. Kastamonu’nun en büyük camisi özelliğini taşıyan cami şehrin merkezinde bulunmaktadır.
Yusuf HALICI
YazarSon dönemde Sivas'ta yetişmiş büyük âlimlerden olan Mustafa Takî Efendi (k.s.) millî mücadelenin ve Anadolu'nun manevî mimarlarındandır. Mustafa Takî Efendi (k.s.) çok sıkıntılı bir dönemde yaşamış ol...
Yazar: Yusuf HALICI
Vitrindeki oyuncak bebekler gözüne çarptı. Çeşitli aksesuarlarla süslü bebekler, kız çocuklarının ilgisini çekiyordu. Hele bir tanesinin makyaj çantası bile vardı. Yine vitrinin bir köşesinde çe...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ
Nakşbendiye Tarikatı, sadece Orta Asya coğrafyasında varlığını sürdüren en büyük ve en etkili tarikat olarak değil, bunun yanı sıra bölge halkının medeniyet, maneviyat ve dünya görüşüne büyük etki ede...
Yazar: Yusuf HALICI
Uyu benim minik kuzum,Uyu benim iki gözüm,Hem sevincim hemi nazım.Uyu ninniyle ninniyle,Büyü sevgiyle sevgiyle.Uyu benim kır çiçeğim,Uyu benim kelebeğim,Uyu benim can bebeğim.Uyu ninniyle ninniyle,Büy...
Şair: Yusuf DURSUN