Hastalara Evinde Bakım Hizmeti Sunan Vakıf
Vakfın Adı: Germeyanoğlu Yakub Çelebi Vakfı
Kurucunun Lakabı: Germeyanoğlu
Kurulduğu Yer: Kütahya
Kuruluş Tarihi: 1306 H./1888 M.
Germeyanoğlu Yakup Çelebi oldukça zengin bir kişiydi. Ara sıra mahalleleri dolaşır, kimseye sezdirmeden Allah rızası için yardımlar yapardı.
O gün de yine vakit gece yansı olmasına rağmen ışığı yanan üç ev dikkatini çekmiş; sabah namazından sonra bu hanelere ziyarette bulunmuştu. Kapılardan birini açan bir genç:
- Buyurun. Hoş geldiniz, dedi.
- Hoş bulduk. Dün geceden beridir evinizde kandilinizin sönmediğini gördük, soralım istedik. Bir müşkülünüz mü vardır?
Mahcup genç henüz cevap veremeden içeriden bir inleme duyuldu. O zaman, Yakup Bey'in meraklı gözlerine bakarak:
- Annem, dedi. "Beş senedir yatalak halde."
- Hekime götürmediniz mi?
Boynu büküldü gencin ve kısık sesle mırıldandı:
- İmkânımız elvermedi ki beyim...
Usulca bir kese akçe bırakarak karmakarışık duygularla çıkmıştı evden. Çok etkilenmişti.
- Kim bilir nice sahipsiz, nice kimsesiz insanlar çaresizlik içinde dertleriyle baş başadır, diye mırıldandı.
Bu hasta valideyi hastaneye yatırıp tüm masraflarını üstlenmemiz, daha önemlisi. Ecdadımızın geleneğinde var olanı yaşatmamız lazım, diye aklından geçirdi. Derin düşüncelerle yürürken eve geldiğini bile fark edememişti. Olanı biteni evdekilerle paylaştı:
- Ne yapılabilir Çelebim, diye sordu hanımı.
- Vakıf geliriyle yaşayan hastaneler olduğu gibi, hastalan evinde tedavi ettiren ve bakan vakıflar da olmalı.
Bu vakıf, fakir fukara, garip guraba hastalara kucak açmalı. Haydi hanım yürü, gidiyoruz, dedi Çelebi heyecanla.
Soyu Germeyanoğlu sülalesine dayanan Yakup Çelebi, ertesi gün Kütahya'daki konağında yorgunluk kahvesini yudumlarken çok mutluydu. Vakıf senedini Kadı Efendi'ye mühürletmiş, niyetini ölümsüzleştirmişti artık:
“Kim hasta olursa ona hekim götürsünler, ilaç yaptırsınlar, hekim hakkını ödesinler, hastanın bakım masraflarını karşılasınlar. Aralarında vefat edenler olursa kefen alıp, defin işlerini görsünler."
Bu mübarek zat bir de hastane yaptırmıştı. Vakfı da hem bu hastanenin hem de hastaları evlerinde tedavi hizmetinin masraflarını karşılayacaktı. O kadar hastanın, âcizin hayır duasını sonsuza kadar hissetmek ne güzel bir duygu olsa gerek.
Nisa ERCİYES
YazarKızıl PandaKızıl pandalar çok ürkek ve tehlike altında olan bir türdür. Üstünü yalayarak temizlerken bir kediyi andırdığı için "Kedi ayısı" da denilir. Küçük pandanın uzunluğu 120 cm ve ağırlığı 4,5 k...
Yazar: Nisa ERCİYES
Sevgili arkadaşlar; İstanbul şehri, tarihimiz ve kültürümüz açısından çok önemlidir. İstanbul’da yaşayanlar bizden daha şanslılar. Camileri, müzeleri, tarihî mekânları gezip, ziyaret edip yakında...
Yazar: Editör
Uçan Topaç Deneyin Yapılışı Minik mıknatısın üstüne kürdanı yerleştirip topaç şeklini verelim. Mıknatıs ve topacın kutupları birini itecek yönde olmalı. Camı mıknatısa mesafeli tutarak camın üze...
Yazar: Nisa ERCİYES
Pamuk Başlı Tamarin500 gr'ı geçmeyen ağırlığı ile dünyanın en küçük maymunları arasındadır. Soyları tükenmek üzere olan canlılardır. Dünyadaki en ender primatlardan biridir toplam 6.000 birey kaldığı ...
Yazar: Nisa ERCİYES