Fetih Ruhu ve İstanbul
Fethin kelime anlamı, “açma, yol gösterme, galibiyet ve zafere ulaştırma”dır.
Terim anlamı, “Müslümanların ülke veya şehirleri İslâmiyet'e açmaları, İslâm devlet idaresine, İslâm hâkimiyetine almaları” demektir.
Fetih ruhu demek; fetih zihniyeti, fetih anlayışı, fetih niyeti, fetih fikri, fetih inancı, fetih maneviyat kuvveti demek.
İstanbul, tarih boyu pek çok devlet tarafından defalarca kuşatılmıştır. Fatih Sultan Mehmet'e kadar bu kuşatmaların hiçbiri sonuç vermemiştir.
İstanbul’un fethi denildiğinde akla fetih ruhu gelmektedir.
Fatih olabilmek için öncelikle eğitim gerekliydi. Mehmet küçük yaşlardan itibaren devrin en büyük âlimlerinin önünde diz çöküp manevî bir terbiye aldı. Millî ve manevî değerlerle yetişti. Fatih olabilmek için çağın gereksinimleri doğru tespit edilmeliydi. Mehmet öyle yaptı.
İstanbul'un fethi Osmanlı Devleti açısından çok önemliydi.
İstanbul’un fethi bir çağı kapatıp bir çağı açmıştır.
Peygamber (s.a.v.) müjdesine nail olabilmek için hazırlıklarını yapan Mehmet’in Fatih olmasının destanıdır İstanbul’un fethi.
İslâm dininin adaletinin, din ve vicdan özgürlüğünün bütün insanlığa yansımasıdır İstanbul’un fethi.
Peygamber Efendimiz İstanbul’un fethini;“İstanbul fethedilecektir. Onu fethedecek olan kumandan ne güzel kumandan ve onun ordusu ne güzel ordudur.” hadisi ile müjdelemiştir. Bu müjdenin ardından birçok devlet ve hükümdar bu şerefe nail olmaya çalışmış ancak başaramamışlardır.
Fatih Sultan Mehmet çocukluğundan itibaren İstanbul’un fethi için çalışmış, gerekirse kendini heba etmeyi göze almıştır. İstanbul’un fethedilmesini sağlayan fetih ruhu, Peygamber (s.a.v.)’in müjdesine nail olmaya çalışma inancı ile beslenmiştir.
İstanbul’un fethi sadece bir şehrin fethedilmesi değildir. Mehmet’i Fatih yapan bir şehrin fethedilmesi değil, binlerce insanın gönlünün fethedilmesidir. Yoksa kolay gerçekleşebilir miydi fetih.
Fatih Sultan Mehmet kuşatma başladığında henüz 21 yaşındaydı. Kararlı, kendine güvenen azimli bir sultandı. 6 Nisan 1453 tarihinde savaş başladı. Osmanlı ordusu 53 gün süren kuşatmanın ardından 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethetti.
İstanbul'un fethi ile Osmanlı Devleti'nin Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki Bizans'ın oluşturduğu tehlike ortadan kalktı.
Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan ticaret yolları ve İpekyolu'nun Avrupa'ya giden kolu ele geçirildi.
İstanbul, Osmanlı Devleti'nin başkenti yapıldı.
2.Mehmet ülke alan, ülke açan, zafere ulaşan anlamına gelen 'Fatih' ünvanını aldı.
Osmanlı Devleti'nin İslâm Dünyası'ndaki saygınlığı arttı.
Fener Rum Patrikhanesi Osmanlı himayesine geçti.
Fetih ruhu; birlik ve beraberlik içerisinde olunduğu müddetçe hiçbir gücün sindiremeyeceğini göstermiştir. Bu inanç ile yaşadık, bu inançla yaşamaya devam ediyoruz.
Geçmişten getirdiğimiz kültürümüzle yaşadığımız, millî ve manevî değerlerimize sahip çıktığımız müddetçe bu vatan toprağına hiçbir namahrem eli değmeyecektir.
Naciye BEYZA
YazarBir evladın kokusunu,Bilen olmaz anne gibi.Baldan tatlı uykusunu,Bölen olmaz anne gibi.Huzur verir nurlu yüzü,Bahara döndürür güzü.Çocuk kalan gönlümüzü,Alan olmaz anne gibi.Görse bile yüz yaşını,'Kuz...
Şâir: Ahmet Sami BENLİ
Hoşgörü; insanın kendinden farklı düşünen inanç ve davranışlarda bulunan kişilere karşı saygılı, sevecen olması hâlidir. Hoşgörü hiçbir menfaat gözetmeksizin insanlara yardımcı olmaktırHoşgörü bir vur...
Yazar: Naciye BEYZA
Sevgili çocuk dostlarım;Aşağı köyün yakınlarındaki büyük araziye sirk kuruldu. Ömer’le Zeliş de gitmeyi çok istiyorlar. Hafize Teyze;-Çocuklar sirkler eğlenceli yerler gibi görünse de aslında hayvanla...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Saygı ve sevgi insanlar arasındaki iletişimin temelini oluşturmaktadır.İnsan; toplum içinde yaşayan sosyal bir bireydir. Toplum içinde yaşamımızın huzurlu bir şekilde devam edebilmesi için toplum kura...
Yazar: Naciye BEYZA