Ekmeğin Küflenmesini ve Bayatlamasını Engellemenin Yöntemleri
Öncelikle ekmeğin küflenmeden bitmesi için dikkat etmeniz gereken birinci şey tüketebileceğiniz kadar ekmek almak olmalıdır. Gereğinden fazla ekmek alarak hem ev bütçesine zarar vermiş hem de önemli bir besin maddesini israf etmiş olursunuz.
Bazı istisna durumlarda fazla ekmek aldıysanız küflenmemesi için ekmeği buzdolabında saklayabilirsiniz. Ekmeğin ve diğer yiyeceklerin bulunduğu ortamın çok sıcak olması küflenmeye yol açabilir. Ancak bekletme süresini de çok uzatmamak gerekiyor. Buzdolabında bekleyen ekmeğin tüketilmeden 45 dakika öncesinde buzdolabından çıkarılması gerekiyor.
Sirkenin içindeki etken maddeler küflerin oluşumuna engel oluyor. Bu nedenle ekmeğin muhafaza edildiği yerin zaman zaman sirke ile temizlenmesi gerekiyor. Ancak bu yöntem ekmeğin sadece küflenmesini engeller. Bayatlamaması için bir çözüm yolu oluşturmaz. Ekmekleri bir sepet içinde saklıyorsanız sepetin içini sirke ile temizleyebilirsiniz. Fakat sirke kokusu ekmeğe nüfuz edebilir. Bu konuda dikkatli olmanız gerekiyor.
Ekmeklerin saklanacağı yerin nemli olmayan kuru alanlar olması, bakterilerin üremesini engelleyerek küf oluşumunu geciktiriyor. Bunun için ekmekleri poşetlerde saklamak yerine ekmeklik denen sepet tarzı ürünlerin içinde saklamalısınız. Ekmeklerin bu sepetlerde neme maruz kalma ihtimali azalır.
Ekmeklerinizi buzluklarda çok uzun süre saklayabilirsiniz. Fakat bu durum bazı ekmek türleri için pek uygun olmuyor. Ekmekler buzluk içinde sorunsuz bir şekilde bir aya kadar saklanabiliyor. Bu şekilde saklayarak hem ekmeğinizi küften korumuş olursunuz hem de bayat ekmekler yemek zorunda kalmazsınız.
Ekmeğe ihtiyaç olunduğu durumlarda da ekmeği kullanmadan bir gece öncesinde buzluktan çıkarırsanız taze bir şekilde tüketebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa da buzluktan çıkarılmış olan ekmekleri fırın, tost makinesi veya tavada ısıtıp bu şekilde tüketebilirsiniz. Ekmeğin en uzun ve en taze saklanabildiği yöntemin buzluğa koymak olduğunu unutmayın.
Nesibe AYDIN
YazarOmuz çevresi kas yırtıkları, genç hastalarda spor kazaları, ağır yük kaldırma ve travmalar nedeniyle oluşabilir. Orta-ileri yaş döneminde tekrarlayan baş üstü hareketler sebebi ile de görülmektedir. K...
Yazar: Nesibe AYDIN
Gut romatizmal bir hastalık. Eklemlerde şişme, ağrı, kızarıklık ve ısı artışıyla ortaya çıkıyor. Daha çok ataklar şeklinde seyreder. Gut hastalığı ve hiperürisemi sorunu ile eskiye oranla daha sık kar...
Yazar: Nesibe AYDIN
Hz. Cebbar (r.a.), Medine-i Münevvereliydi. İkinci Akabe Biatı vuku bulduğunda biat etti. Başta Bedir, Uhud ve Hendek’te olmak üzere, Peygamberimiz (s.a.v.)’le birlikte bütün savaşlara iştirak etti.Ha...
Yazar: N.Nida DURAN
"Hayâ imandandır." hadisiyle başlayalım söze.Edep ve hayâ, toplumsal hayatın en önemli değerlerindendir. İnsanların birbirlerine ve çevrelerine karşı saygılı, ahlaklı ve ölçülü davranmalarını sağlayan...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ