Doğa Sevgisinin Çocuğun Kişiliğine Katkıları
Her sevgi gibi doğa sevgisi de ailede başlar. Doğa sevgisi çocuğun hem sağlığı hem de kişiliği için gerekli olan bir sevgidir. Doğa sevgisi, görerek ve doğa ile iç içe olunarak öğrenilir. Çocukların doğada deneyim kazanması ve doğa sevgisi kazanması için toprak ile buluşmaları yani toprak ile oynamaları gerekir.
Anne ve baba, çocuk ile doğada ve tabiat parkı gibi yerlerde oyun oynamalıdır. Tabiat parklarında ya da gerçek doğada çocuk, toprağı, bitkileri, canlıları tanımalıdır. Dahası evde belgeseller izlenmeli ve bu konu ile ilgili kitaplar çocuğa alınmalıdır.
Doğayı seven çocuklar, çevre ve doğa konusunda bilinçli olurlar. Çevre ve doğaya zarar vermezler. Doğa sevgisi çocukta sevgi ve şefkat duygusunu oluşturur. İnsanın doğada vakit geçirmesi sağlık için başlı başına ilaçtır. Çocuklarınız ve sevdiklerinizle ya da tek başınıza doğada vakit geçirin.
Doğada zaman geçirmek, sevgi ve şefkat duygusunun oluşmasına büyük katkı sağlar. Yağmurlu ve karlı havalarda aile olarak dışarı çıkıp yürüyüş yapın. Bu yürüyüş, sizleri mutlu edecektir. Güneşli günlerde mutlaka dışarıda vakit geçirip ruhunuzun da güneşin ışınlarından faydalanmasını sağlayın. Doğa, güzel bir ilaçtır. Doğada zaman geçirin. Yürüyüşler yapıp bol oksijen tüketin. Deniz kenarlarında, su kenarlarında yürüyüşler yapın.
Doğa bilinci çocuklara vicdanlı ve sevgi dolu olmayı öğretir. Doğa sevgisi ve bilincinin çocuklara verilmesinin çocuğun kişiliği üzerinde olumlu katkıları olur. Yapılması gerekense sadece onların bitkilerle ilgilenmesini ve bağ kurmasını sağlamaktır.
Çocuklar, çok küçük yaştan itibaren bir bitkinin bakım sorumluluğunu alabilir. Özellikle kaktüs veya sukulent bitkilerin bakımı kolaydır. Çiçekleri önce çocuğunuzla birlikte sulayıp sonra su kabını onun eline vererek sulamasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca mevsimine göre, saksılara küçük fideler dikerek de onun sorumluluğuna bırakabilirsiniz. Lale, sümbül gibi soğanlı bitkiler formlarıyla da çocuklara çok cazip gelecektir. Bitkilerle uğraşırken siz de çocuğunuzla kaliteli ve verimli vakit geçirmenin tadını çıkarabilirsiniz. Birlikte toprağa dokunmak, çiçeklerle sohbet etmek, çiçeklerin suyuyla, yapraklarıyla ilgilenmek aynı zamanda ikiniz için keyifli bir aktivite olacaktır.
Vicdanlı çocuklarda aynı zamanda doğa sevgisi de gelişmiştir. Yani doğa, bitki ve hayvan sevgisi, aynı zamanda çocuğun vicdanına da olumlu katkı sağlar.
Bu kısa yazıda verilmek istenen mesaj doğanın, doğa sevgisinin insanların -özellikle çocukların- kişiliğine olan olumlu katkılarıdır. Bu nedenle çocuklar doğa ile iç içe olmalıdır. Eğer bu mümkün değilse, evde bitki köşesi olmalı ve çocuk toprak ile oynayabileceği ortamlarda zaman geçirebilmelidir.
Eşref BOLUKÇU
YazarBaba ile ilgili, babalık ile ilgili yazıyor olmak, anneye ve anneliğe önem vermediğim gibi bir anlama gelmesin. Aile dergimizin bu sayısında baba, babalık ve babalar ile ilgili yazmaya çalışacağım. Bu...
Yazar: Eşref BOLUKÇU
Sevgi nedir? Kaç çeşit sevgi vardır? Sevgi nasıl tanımlanabilir? Sevginin tanımı aslında kişiden kişiye göre değiştiği gibi sevilen kişi, canlı ya da eşyaya göre de değişir.Sevgi ve kardeşlik, insanoğ...
Yazar: Eşref BOLUKÇU
Gelişim döneminin özellikleri bilinmeden gerekli eğitim verilebilir mi? Gelişim döneminin özellikleri bilinmeden verilen eğitim hangi oranda ve hangi yönde etkili olur?İnsanın hiçbir gelişim dönemi, ç...
Yazar: Eşref BOLUKÇU
Saygı, insan kişiliğinin bir özelliğidir. Bu özellik, hem bireysel hem de sosyaldir. Bu yazımda, kişiler arası ilişkilerde saygı konusu üzerinde duracağım. Peki, bu özellik öğretilir mi; öğrenilir mi?...
Yazar: Eşref BOLUKÇU