ALTINCI ŞEHRİN BÜYÜĞÜNDEN ALTIN ÖĞÜTLER
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda¸ tarihî İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir. Sivas tarihî zenginlikleri¸ doğal güzellikleri¸ kaplıcaları ile turistlere ilginç tatil olanakları sunmaktadır.
1175'de Sivas Selçuklu devleti hâkimiyetine girmiştir. 1413’te ise¸ Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı hâkimiyeti altında Sivas büyük bir eyalet merkezi olmuştur. XVI. yüzyılda Eyalet-i Rûm (Anadolu Eyaleti) denilen Sivas eyaleti¸ Paşa Sancağı olan Sivas'tan başka Amasya¸
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda¸ tarihî İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir. Sivas tarihî zenginlikleri¸ doğal güzellikleri¸ kaplıcaları ile turistlere ilginç tatil olanakları sunmaktadır.
1175'de Sivas Selçuklu devleti hâkimiyetine girmiştir. 1413’te ise¸ Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı hâkimiyeti altında Sivas büyük bir eyalet merkezi olmuştur. XVI. yüzyılda Eyalet-i Rûm (Anadolu Eyaleti) denilen Sivas eyaleti¸ Paşa Sancağı olan Sivas'tan başka Amasya¸ Çorum¸ Yozgat¸ Divriği¸ Samsun ve Arapkir Livalarını ihtiva etmek üzere Orta Fırat havalisinden¸ Orta Karadeniz bölümüne kadar uzanmıştır. Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinin çok önemli eserleri¸ tarihî yapıları şehrin siluetini şekillendiren temel unsurlardır. Ayrıca Divriği Ulu Camii gibi müstesna bir tarihî değerin varlığı Sivas için bir iftihar tablosudur.
Altıncı Şehir¸ Ahmet Turan Alkan’ın Sivas’ı anlattığı kitabın adıdır. Kendisi de bu ismi Tanpınar’ın Beş Şehir kitabından mülhem olarak kitabına¸ vermiştir. Aslında bir başka açıdan bakınca altın gönüllü insanların yurdudur Sivas…
2 Ağustos 1969’da hakka yürüyen¸ İhramcızâde İsmail Hakkı Toprak Efendi (k.s.) avuçladığı toprağı altın yapan bir hizmet âbidesidir. Kelamı altın kadar kıymetli bir muhterem zattır. Onun altın öğütlerine kulak verelim:
“Amelleriniz tartılmadan önce¸ kendinizi hesaba çekiniz. Hakikat ve hidayet yolundan ayrılmayınız. Cenab‐ı Hakk’a ihlâs ile ibadet etmenizi tavsiye ederim. Allahu Teâl⸠dünyada hayrı da şerri de¸ insanların tercihine bırakmıştır. Sakının ha! Kendinizi gafletten koruyunuz.
Size tebliğ edilen emirlere ittibâ ediniz. Taharet üzere yaşayınız. Takva üzere olunuz. Her teşebbüsünüzde¸ Cenab‐ı Hakk’ın size yardım etmesini ve geçmiş günahlarınızı affetmesini niyaz ediniz. Tevazu ve sabır¸ takva ve sıdk şiârınız olsun. Hesaba çekilmeden kendilerini hesaba çekenler¸ büyük mükâfatlara nail; bunu ihmal edenler ise¸ büyük zararlara dûçâr olurlar.
Bu dünya fânidir¸ âdemdir¸ misafirhanedir¸ ahiretin tarlasıdır. Ahirete hayırlı ameller götürmek lazımdır. Sen¸ seni sevdiğinle bil. Bir hadis‐i şerifte; “Kişi¸ sevdiği ile beraber haşr olacaktır.” buyrulur.
“Gardaşlarım! İnsan dünyada bir yolcu gibi veya bir misafir gibi¸ ya da bir kiracı gibi olmalı. Yolcu veya misafirin nesi olur ki¸ konar¸ geçer o kadar.”
Bu vesile ile idrak edeceğimiz Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik ederim kıymetli okuyucular…
A PEARL OF WISDOM FROM “THE MIGHTY ONE” OF THE SIXTH CITY
Sivas is a big city¸ which is located in the East of Middle Anatolia¸ on the interception of ancient Silk Road route and where the famous Royal Road passes over. It also provides interesting holiday opportunities to the visitors with its historical richness¸ natural beauty and spas. Ihramcızade Ismail Hakkı Toprak Efendi¸ who passed away on the 2nd of August¸ 1967¸ was a mighty person who made the things perfect he touched. His words are as precious as gold. Let’s listen to his words:
This world is mortal¸ a guesthouse and the field of eternal life. We need to have good deeds for the other world. Consider yourself always with your lover as in the hadith: “ A person will be with whom he loves”. “My brothers! A man should be like a passenger¸ guest or a tenant in the world. What does a passenger or a guest have? He only comes and then passes over¸ that’s all.”
Sebahaddin ATEŞ
YazarMedenî olmak demek¸ insanın önce iç dünyasıyla¸ sonra yaşadığı toplumla barışık olması demektir. Medenî olmak demek¸ yaşadığımız dünya ile ilgili "sorumluluk almak" demekti...
Yazar: Sebahaddin ATEŞ
Osmanlı padişahlarının onuncusu, 89. İslâm halifesi olan ve “Muhteşem Süleyman” olarak anılan Kanûnî Sultan Süleyman 1494 (bir rivayete göre ise 1495)’te, babası Yavuz Sultan Selim’in sancakbeyi (vali...
Yazar: M.Nihat MALKOÇ
29 Mayıs Salı O gün gelmiştir sonunda. Akşeyh gözyaşlarıyla ıslanmış secde yerindeki toprak çamur olunca¸ ellerini yüzüne sürer ve secdeden başını kaldırır; " Ya Rabbi¸ bize Fethi nasip ettiğin için¸...
Yazar: Sebahaddin ATEŞ
Her ilim dalı ‘hoca-talebe’ münasebetinin zorunlu olduğu süreçlere şahitlik eder. Örneğin bir ustanın dizinin dibine oturmadan usta bir marangoz olunmayacağı gibi bir kimsenin alanında uzman bir hocan...
Yazar: Fatih ÇINAR